Marnix is net begonnen met de opleiding Manschap A:

Als je mij vroeger had gevraagd wat ik zou worden dan zou werken bij de brandweer hoog scoren. Met enig ontzag fantaseerde ik over het blussen van branden, helpen bij ongelukken en met toeters en bellen spoeden naar de plek des onheils.

 

In de praktijk lopen zaken niet altijd zoals je ze van te voren voorziet. Ik heb een veilige keuze gemaakt door met computers te gaan werken. Minder spectaculair, maar ook ontzettend leuk. De software die ik maak wordt dagelijks door tienduizenden mensen gebruikt en iedere keer word ik weer uitgedaagd om nieuwe slimmigheden te bedenken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Nog steeds heeft het horen van een sirene een bijzondere aantrekkingskracht.

 

Het werken op kantoor zorgde er echter voor dat actief zijn voor de brandweer helaas niet tot de mogelijkheden behoorde. Je moet immers snel op de kazerne kunnen zijn.

 

Corona heeft de manier waarop we tegen werk aan kijken flink op zijn kop gezet. Doordat thuiswerken lange tijd de norm was leerden we dat het niet nodig was om altijd maar op kantoor te moeten zijn. Fysiek vergaderen en filerijden is vervangen door kinderen naar school kunnen brengen en digitale sparringsessies. Nu we de grootste corona-ellende achter de rug hebben heeft mijn werkgever aangekondigd dat er hybride gewerkt kan gaan worden. Ik mag nu zelf mijn tijd verdelen over thuis en kantoor.

 

Dit zorgt ervoor dat ook de brandweer tot de mogelijkheden ging behoren. Na kennis gemaakt te hebben met de ploeg en een aantal keren te hebben meegetraind ben ik er van overtuigd geraakt dat de combinatie hybride werken en de brandweer prima te doen is. Na de aanstellingskeuring mag ik nu mee op uitruk en help ik waar mogelijk. Je wordt vanzelfsprekend niet direct in het diepe gegooid, maar langzaam maar zeker leer je nieuwe vaardigheden. Je doet dit met een leuke groep enthousiaste dorpsgenoten die allemaal hun verantwoordelijkheid nemen en klaarstaan voor het dorp in geval van nood.

 

Nog steeds krijg ik een adrenalinekick van het horen van de sirene, maar nu ben ik zelf onderweg om te helpen.

marnix-in-actie

 

team-brandweer-akkrum

Lees de ervaringen van onze vrijwilligers

LEES MEER wouter-persoonlijk

Wouter - Stapte in toen hij 18 was

Met de paplepel ingegeven, dat kan ik rustig zeggen.

LEES MEER jacob-persoonlijk

Jacob - Bijna klaar met opleiding

Jezelf inzetten voor het dorp? Ja, dat doe ik maar al te graag.

LEES MEER wietse-gevaarlijke-stoffen

Wietse - begon in 2016 als vrijwilliger

Ons huis staat bijna naast de brandweerkazerne.