In 2015 ben ik met mijn gezin van Leeuwarden naar Akkrum verhuisd. Ons huis staat bijna naast de brandweerkazerne. Was de brandweer tot voor die tijd nog een ver-van-mijn-bedshow, in Akkrum kwamen we er elke dag mee in aanraking. Vanuit huis zagen we de brandweerauto met sirene uitrukken. 

Toen in Akkrum en Nes een wervingsactie voor nieuwe brandweermensen werd gehouden, dacht ik meteen: dit is iets voor mij! Een uitdagende vrijwilligerstaak waar je iets voor een ander kunt betekenen. Mijn vrouw en ik hebben een bedrijf aan huis: ik woon én werk dus dichtbij de kazerne. Bovendien leek de brandweer mij een mooie manier om meer mensen in het dorp te leren kennen. Tijdens de informatieavond kreeg ik een goede indruk van het werk en kon ik kennismaken met het team. Ik hoefde niet lang na te denken. De volgende dag heb ik me direct aangemeld. Toen heb ik de avondopleiding Manschap A gevolgd. Daarna heb ik mijn kennis en vaardigheden verder uitgebreid, zodat ik ook mee kan met de meetploeg gevaarlijke stoffen. 


Heb je dienst?

Ik draag mijn pieper altijd bij me en ga mee op uitruk wanneer dat mogelijk is. Vaak vragen mensen aan me of ik “dienst” heb, maar zo werkt het niet. De pieper staat altijd aan, maar als ik andere verplichtingen heb dan kan ik daar gewoon naar toe. Via het rooster kan ik me afmelden en weten de collega’s wie er wel en niet kunnen komen. Ik voel me als een vis in het water bij de leuke ploeg. We beleven ook spannende momenten samen, maar kunnen altijd op elkaar bouwen. We oefenen één keer in de twee weken met elkaar om onze kennis en praktijk up-to-date te houden. De uitrukken die we in de voorgaande periode hebben gehad worden dan geëvalueerd. Daarnaast is het ook gezellig om even met elkaar na te zitten.

 

Nieuwe vrijwilligers

Door natuurlijk verloop in collega’s en stijging van het aantal uitrukken is er onder andere een tekort aan bevelvoerders binnen ons team ontstaan. Alhoewel het niet direct mijn intentie was om snel door te groeien binnen de brandweer, heb ik toch de stap gezet en ben ik aan de opleiding tot bevelvoerder begonnen. Het is zó belangrijk dat er voldoende mensen op alle functies zijn. Bij een uitruk moeten er minimaal een bevelvoerder, een chauffeur en 4 manschappen beschikbaar zijn. We blijven daarom ook voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, zodat we dag en nacht kunnen komen als iemand in nood is. Voor de diversiteit binnen het team zou het leuk zijn als we meer vrouwen kunnen aantrekken om de ploeg te versterken. 

 

Interesse? Meld je aan!

 

AANMELDEN

Lees de ervaringen van onze vrijwilligers

LEES MEER wouter-persoonlijk

Wouter - Stapte in toen hij 18 was

Met de paplepel ingegeven, dat kan ik rustig zeggen.

LEES MEER jacob-persoonlijk

Jacob - Bijna klaar met opleiding

Jezelf inzetten voor het dorp? Ja, dat doe ik maar al te graag.

LEES MEER wietse-gevaarlijke-stoffen

Wietse - begon in 2016 als vrijwilliger

Ons huis staat bijna naast de brandweerkazerne.

"Je weet nooit wat je kunt verwachten en wanneer. Om er dan voor te zorgen dat je die gebeurtenis tot een zo goed mogelijk einde brengt, geeft erg veel voldoening. "