Professionele opleiding

De opleiding tot brandweervrouw/man duurt ongeveer anderhalf jaar en kan in de avonduren plaatsvinden. De opleiding die vrijwilligers volgen is hetzelfde als de opleiding die professionals volgen. Al onze brandweervrijwilligers zijn daarom perfect getraind en kunnen in alle omstandigheden hun vakmanschap inzetten.

 

Naast de opleiding tot brandweervrouw/man zijn er regelmatig oefenavonden (24 per jaar) om up-to-date te blijven en als team samen te werken. Deze vinden plaats op dinsdagavond. Er wordt dan een praktijkoefening gedaan of er wordt in theorie aandacht besteedt aan diverse voorvallen. Aan het einde van de oefenavond is er altijd ruimte om even gezellig na te zitten.

 

Naast de basisopleiding (tot Manschap A) kan iemand verder gaan met de opleiding tot chauffeur, bevelvoerder of verkenner gevaarlijke stoffen.

 

De opleidingen worden verzorgt door BON Holding BV.

Manschap

De basisopleiding die elke vrijwilliger en professional volgt maakt iemand een "Manschap A". Hiermee mag je bij elke uitruk volledig meedraaien.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Manschap A


Chauffeur / pompbediende

Bij een uitruk is er natuurlijk ook een chauffeur nodig. De chauffeur rijdt het brandweervoertuig naar de juiste plaats. Op de locatie is de chauffeur ook pompbediende, deze zorgt voor de juiste blusmiddelen. Om chauffeur/pompbediende te worden is een aanvullende opleiding vereist waarbij je ook een groot rijbewijs moet halen.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding brandweerchauffeur

Klik hier voor meer informatie over de opleiding voertuigbediener

 

Bevelvoerder

Het brandweervoertuig kan niet vertrekken zonder bevelvoerder. De bevelvoerder stuurt het team (van minimaal 6) aan bij een uitruk. De bevelvoerder zorgt voor de taakverdeling en houdt overzicht over de situatie. Om bevelvoerder te worden moet een aanvulllende opleiding gedaan worden.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Bevelvoerder


Verkenner gevaarlijke stoffen

1 van de 5 gespecialiseerde meetploegen van Friesland zit in Akkrum. Een deel van Team Akkrum kan worden ingezet bij meting van gevaarlijke stoffen. Leden van de meetploeg volgen hiervoor ook een aanvullende opleiding.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Verkenner gevaarlijke stoffen

"Als de pieper gaat weet je nooit waar je terecht komt en wat je daar aantreft. Om samen met je collega’s als goed geolied team de helpende hand te bieden dat geeft een onwijs goed gevoel."