Brandweervrouw iets voor jou?

AKKRUM - In 2021 is nog steeds maar 1 op de 17 brandweermensen een vrouw. Landelijk neemt het aantal vrouwen bij de brandweer gestaag toe. Brandweerkorps Akkrum-Nes wil ook graag meer vrouwen in hun team. Maar hoe is het om als vrouw te werken in dit beroep? Bij brandweer Akkrum-Nes is Grietje momenteel de enige vrouw die bij het korps aan de slag is. Zij vertelt over haar prachtige functie en hoopt andere vrouwen uit de omgeving enthousiast te maken om zich aan te melden.

 
Een mannenberoep? Echt niet!

Grietje is verpleegkundige en is vanaf 2016 vrijwilliger bij post Akkrum-Nes: “Ik ben nu ruim 5 jaar actief bij de vrijwillige brandweer en vind het helemaal geweldig. Iets doen voor een ander in nood en echt iets betekenen voor de maatschappij is mijn drive.”

Toch blijft het aantal vrouwen dat zich aanmeldt bij de vrijwillige brandweer erg laag. Voor Grietje vormen haar gezin, baan en partner absoluut geen belemmering: “Werken bij de vrijwillige brandweer is goed te combineren met mijn baan. Ik werk 28 uur per week als verpleegkundige. Mijn diensten zijn onregelmatig. Via het brandweerrooster geef ik mijn beschikbaarheid door. Het is ook goed te combineren met mijn gezinssituatie. De kinderen zijn trots op wat ik doe en weten precies wat zij moeten doen als de pieper gaat. Mijn partner staat achter mij en is erg betrokken.”

Van oudsher heeft het beroep van brandweervrijwilliger de stempel dat het een echt mannenberoep is. Maar niets is minder waar! Als vrouw bij de vrijwillige brandweer voelt Grietje zich zeker niet ondergeschikt aan haar mannelijke collega’s. “We worden allemaal hetzelfde opgeleid en moeten dezelfde fysieke test doorstaan. Het is een mooi en uitdagend vak. Juist ook voor vrouwen, want wij zorgen voor diversiteit en verandering.” 

 

Breng jij meer evenwicht bij Brandweer Akkrum-Nes?

Een gemengd team is heel belangrijk om beter te presteren en zorgt voor een prettige werksfeer. “Omdat ons team nu vooral uit mannen bestaat zijn we op zoek naar meer evenwicht tussen het aantal mannen en vrouwen. Alle kwaliteiten zijn nodig in een team net als op de werkvloer. We zitten nu eenmaal anders in elkaar en iedereen draagt zijn eigen steentje bij met zijn eigen expertise. Als team kunnen we hele bergen verzetten.”

Zelf wil Grietje graag haar passie delen met andere vrouwen. “Brandweervrouw is een prachtig en dankbaar beroep met veel afwisseling. Je kunt iets voor een ander betekenen, maar ook voor jezelf. Dat is toch geweldig? Ik kan iedereen aanraden om bij de vrijwillige brandweer te gaan.” Daarom deze oproep van brandweer Akkrum-Nes: schroom niet en meld je aan! 

 

Word jij collega van Grietje?

Ben jij fit en gemotiveerd? Werk je graag in teamverband? Grietje daagt je uit om een avond met haar op pad te gaan: “Kom gewoon een keer met ons mee op een oefenavond.” Pak de uitdaging aan en ervaar zelf hoe het is om aan de brandweerslang te staan of een auto open te knippen. “Ons team bestaat echt niet alleen maar uit stoere mannen. We zijn heel sociaal en toegankelijk.”

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op met ploegleider Jos van der Kooij, tel: 06 46 06 38 72.

 

Lees meer verhalen van vrijwilligers, die naast hun baan en/of het ouderschap, actief zijn bij brandweer Akkrum-Nes.

 

Ervaringen

Lees de ervaringen van onze vrijwilligers

LEES MEER wouter-persoonlijk

Wouter - Stapte in toen hij 18 was

Met de paplepel ingegeven, dat kan ik rustig zeggen.

LEES MEER jacob-persoonlijk

Jacob - Bijna klaar met opleiding

Jezelf inzetten voor het dorp? Ja, dat doe ik maar al te graag.

LEES MEER wietse-gevaarlijke-stoffen

Wietse - begon in 2016 als vrijwilliger

Ons huis staat bijna naast de brandweerkazerne.

"Ik heb altijd al een kippenvelgevoel gehad bij een ambulance of brandweer met sirenes! En nu zit ik zelf achterin de brandweerwagen met loeiende sirene. Wie had dat ooit verwacht!"